Tussen kruisvaarders en ruimtevaarders

Ridders en kastelen, ruimtevaarders en raketten! Wat heeft een kind  nog meer nodig om de fantasie te prikkelen? Ruimte om te spelen! Precies. In de echte Belgische Ardennen vindt u al die mogelijkheden. Vrijdag na school weg, ’s avonds bent u er! Uw lang weekend kan beginnen.

Kruisvaarders
U kent hem vast nog uit de geschiedenislessen: Godfried van Bouillon, één van de bekendste kruisvaarders. Het stadje Bouillon ligt even ten zuiden van het traject Namen <> Arlon van de E 411 aan de Semois. In Bouillon vindt u de Archeoscope Godefroid de Bouillon. Kinderen kunnen er de eerste kruistocht meebeleven. Samen met Godfried, met Pieter de kluizenaar en met duizenden strijders trekt u op naar Jeruzalem. Zo beleeft u samen met de kinderen, dankzij 21e-eeuwse technologie, een tijd die ze anders alleen maar uit de geschiedenisboekjes kennen. Op www.archeoscopebouillon.be vindt u alvast een voorproefje. Wilt u weten wat u verder in en om Bouillon met kinderen kunt gaan doen, surf dan naar www.bouillon-initiative.be
2005VKP-BVB061resized
Ruimtevaarders
Nog dichter bij huis, vlakbij boekendorpje Redu, ligt Transinne. Daar vindt u het Euro Space Center. Dé plek voor iedereen die geïnteresseerd is in ruimtevaart. Het internationaal ruimte-station en de Space Shuttle staan er op ware grootte nagebouwd. Verder kunt u er veel schaal-modellen zien van satelieten en raketten. In de filmstudio schudt en schommelt u mee met de beelden, alsof u een ruimtereis maakt. Buiten is een groot speelterrein. In de grond is op schaal ons zonnestelsel aangebracht. Van de ene naar de andere planeet is soms een flinke wandeling. Er zijn planeten waar je even naar moet zoeken, onze moeder aarde bijvoorbeeld. Een leuke manier om kinderen gevoel voor afstanden in de ruimte bij te brengen. Het centrum organiseert ook vakantiekampen voor kinderen. Scholen kunnen er met klassen terecht voor werkweken. Spectaculair slot: het lanceren van een zelfgebouwde raket! (www.eurospacecenter.be)

2005VKP-BVB065resized

De diepte in
Je kunt in de Ardennen ook de diepte in. De grotten van Han zijn spectaculair en het drinken van cola, koffie of chocola in het ondergrondse restaurant is een sensatie op zich. Kleinschaliger zijn bijvoorbeeld de grotten van Lorette-Rochefort. Uw kinderen kunnen zich in de Ardennen ook in andere zaken verdiepen. Neem Bastogne en haar expositie over het Ardennenoffensief eind 1944? Zoekt u leerzame speelexposities (ook voor klassen) surf dan eens naar www.houtopia.be, www.parcchlorophylle.com, www.grotte-de-han.be of http://www.ardenne.org/ardoisalle

Dammetjes bouwen
Lekker dammetjes bouwen in stroompjes, een hut bouwen om je in te verschuilen, spatteren in een frisse beek, kajakken op een snelstromende rivier, mountainbiken door de bossen, over oude spoorbanen karren met een rail-lorrie, het kan allemaal in de Ardennen. En dat gastvrije, natuurrijke, veelzijdige speelterrein voor kinderen (en hun ouders!) ligt maar een paar uur hier vandaan.

Wil je meer weten over toerisme en recreatie in Wallonië en Brussel? Kijk dan eens rond op www.belgie-toerisme.nl. Brochures zijn te bestellen via de consumentenlijn van dit verkeersbureau: 020-524 43 42. Verder kun je altijd een bericht sturen naar informatie@belgie-toerisme.nl.

Karel van Koppen.

Share on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *